zde se nacházíte:
Úvod > Sport a zábava

Sport a zábava

Aktivity v okolí

Oblast nabízí ideální podmínky pro rybáře (možnost celoročního rybolovu - rybářský mimopstruhový revír) a vyznavače vodních sportů.  Na své si zde přijdou i milovníci houbaření, pěší turistiky a  cykloturistiky, v okolí je několik značených cykloturistických tras. Užít si můžete i projížďky na koních v Rázové a Nové Pláni. V regionu se nachází mnoho historických zajímavostí a atrakcí pro turisty.

 

Půjčovna paddleboardů Slezská Harta

 

www.vpohodenavode.cz

Pokud si nejste jisti, zda-li byste paddleboard dostatečně využili, řešením může být půjčovna paddleboardů, kde si nafukovací plovák můžete vyzkoušet. Půjčení může být také zajímavá alternativa v případě, kdy vlastníte pouze jeden plovák, ale rádi byste na výlet vyrazili ve větším počtu. Paddleboardy půjčujeme ve Valšově (1,5 kilometrů od přehrady), nebo Vám je přivezeme domů a také je možné objednat přímo k vodě nafouknuté a připravené k vyplutí. Taky není problém poslat objednaný paddleboard přepravní službou PPL. Po domluvě Vám paddleboard rádi zapůjčíme po dobu Vaší dovolené u rybníka nebo moře.  Půjčovna je vybavena nafukovacími, velmi odolnými paddleboardy, proto jsou vhodné i na sjíždění řek nebo k použití na moři. Paddleboard je nafukovacía velmi skladný, takže přeprava v kufru auta není žádný problém. Paddleboard je sbalený do přepravního batohu, do kterého se vejde veškeré příslušenství (SUP, pádlo, pumpa a prostřední ploutev).

Při pozdějším nákupu zapůjčeného paddleboardu se půjčovné (v maximální hodnotě 2000,- Kč) odečítá z kupní ceny (půjčovné je ZDARMA). 

Ceník půjčovného 2019: Ceny platí pro zapůjčení 1 ks paddleboardu včetně batohu, pumpy a pádla.

Při vypůjčení je třeba složit vratnou zálohu 4 000,-- Kč/paddleboard. Ze zálohy bude uhrazeno půjčovné, zbylá částka Vám bude vyplacena po navrácení paddleboardu.

 

                                                     Květen, červen, září                                            červenec, srpen

·  4 hodiny                                                     250,-- Kč                    300,-- Kč

·  1 den                                                           350,-- Kč                    400,-- Kč

·  2 dny                                                          700,-- Kč                    800,-- Kč

·  3 dny                                                      1 000,-- Kč                1 100,-- Kč

·  4 dny                                                      1 300,-- Kč                1 500,-- Kč

·  5 dní1                                                      1 500,-- Kč                1 700,-- Kč

·  6 dní                                                        1 700,-- Kč                1 900,-- Kč

·  každý další den nad 6 dní                           150,-- Kč                    200,-- Kč

·  víkend pátek 16:00  až pondělí 16:00        800,-- Kč                  1 000,-- Kč

Záloha                                                       4 000,-- Kč / 1 ks

Dovoz dle domluvy                                   cca 10,-- Kč/Km

Cyklotrasa kolem přehrady Slezská Harta

Cyklotrasa pro aktivní cyklisty začíná v malebném městečku v podhůří Jeseníků. Povede vás místy připomínajícími zaniklou těžbu nerostných surovin, zhlédnete vyhaslé sopky či dvě významné přehrady na jedné řece Moravici.

Vyjíždíme z jednoho z našich nejstarších měst s městskou památkovou zónou, Bruntálu (viz odkaz na Bruntál). Z Bruntálu se dostáváme do protáhlé vsi MoravskoslezskýKočov. Ves vznikla spojením Moravského a Slezského Kočova. Ve vsi stojí klasicistní kostel sv. Michala z roku 1794 se starší renesanční věží.

Projíždíme přes ves Nová Pláň. V obci při potoce Rýžovník je vybudovaná plnírna stolní vody „Horský pramen“, která zpracovává zřídla železité kyselky se značným obsahem volného kysličníku uhličitého.

Přijíždíme k vodní nádrži SLEZSKÁ HARTA. Velká přehradní nádrž na řece Moravici byla dokončena v roce 1997. Sypaná hráz je vysoká 65 metrů a zadržuje jezero o rozloze 923 ha, dlouhé asi 15 km. Nádrž je určena pro vodárenské účely, jako ochrana před povodněmi, k výrobě elektrické energie a v omezené míře i k rekreaci - pokud máte chuť se koupat, rybařit nebo se jen tak kochat krajinou při projížďce na loďce. Vodní plochu ocení i příznivci jachtingu a windsurfingu. Funguje zde pravidelná lodní doprava. 

Lesy v okolí lákají množstvím hub a jahod a zvou k túrám na vrcholky Nízkého Jeseníku.

Tip:  VELKÝ ROUDNÝ -- národní přírodní památka. Jedná se o výrazný čedičový kužel (780 m.n.m.) nápadně vystupující z náhorní roviny. Největší a tvarově nejdokonalejší vyhaslá sopka Českého masivu, neporušená žádnými zásahy. Budovaná sopečnými tufy se třemi patrnými lávovými proudy. Doklad sopečné činnosti pochází ze čtvrtohor. Od roku 2007 zde stojí dřevěná šestipatrová rozhledna s krytou vyhlídkou ve výšce 17m. 

Pokračujeme do obce Dvorce, poprvé zmiňované v roce 1339. Barokní kostel sv. Jiljí (z let 1753 -- 1755) byl částečně upraven po požáru v roce 1858. Empírová fara pochází z 19. století, na hřbitově je pozdně gotická kaple sv. Kateřiny (z doby kolem roku 1530). Na náměstí stojí kašna s klasicistní sochou Neptuna (z 19. století). V obci můžeme navštívit muzeum, letní koupaliště nebo turistcentrum s krytým bazénem, saunou, fitcentrem, restaurací apod.

 Jedeme kolem vodní nádrže KRUŽBERK. Je to vodní nádrž na Moravici (z let 1948 -- 1949)s 280 metrů dlouhou a 32,6 vysokou tážní betonovou hrází. Přehradní jezero má rozlohu 286,7 ha, maximální hloubku 31 metrů a slouží jako zásobárna pitné vody. Ve svahu pod hrází Kružberské přehrady se nachází penzion a chatová osada Velké Sedlo. Osada získala svůj název podle stejnojmenného televizního seriálu, který se tu natáčel.

První zmínka o vsi Bohdanovice, přes kterou projíždíme, je z roku 1265. Můžeme zde vidět barokní kostel sv. Michala, opravený v letech 1806 a 1854 a také lidovouarchitekturu z 19. století -- statky čp. 2 a 32 s empírovými štíty zdobenými malovaným štukem.

Dostáváme se do Leskovce nad Moravicí. Asi 2 kilometry za obcí, podél naší trasy, se nachází vápenná pec z roku 1912. Pec je z hrubého lomového kamene k pálení vápence, vnitřní obložení má z cihel, stěny jsou široké jeden metr, výška i šířka je přibližně 4 metry. V roce 2001 byla pec opravena a zpřístupněna veřejnosti. V současné době patří pec mezi technické památky.

Naše cesta končí opět v Bruntále.

Cyklotrasa sovinec

Vyjížďka do lesů kolem Sovince je vhodná pro zdatnější cykloturisty. Vede z Uničova přes Dlouhou Loučku, Valšov, Těchanov, Křížov až na Sovinec. Odsud zpět do Uničova dojedete přes Paseku a Brníčko. Čeká vás náročných 44 kilometrů.

Rybolov

Přehradní nádrž Slezská Harta nabízí možnost koupání, rybolov. Cca 4 km od obce Volárna se nachází rekreační oblast se zázemím v obci Nová Pláň. Zde je koupaliště, tenisový kurt, půjčovna loděk a restaurace. Pro zájemce je zde možno zajistit projížďky na koních. Informace pro zájemce o rybářské povolenky na Slezskou Hartu: výdej "hostovských povolenek" je možný v Rybářském domě ČRS v Roudně. Město  Bruntál -  krytý bazén, koupaliště, sauna, bowling, kuželky, squash, fitness, spinning, motokáry,  kino, divadlo, diskotéky aj. 

Houbaření

Nejen v létě, ale především na podzim si přijdou na své vášniví sběrači hub. Zkuste se vydat do nových lokalit a zažijte radost z nálezu hub v pro Vás dosud neprozkoumaném prostředí. Kromě poznání nových míst si přivezete i dobrý pocit z úspěšného sběru hub.

Pěší turistika

Příroda Jeseníků láká milovníky turistiky v každém ročním období. Turisty nejvíce vyhledávanou je samozřejmě hřebenovka Hrubého Jeseníku s nejvyšším vrcholem Pradědem (1491 m), kde je televizní vysílač s vyhlídkou. Nástupy na různé části hlavního hřebene jsou na Červenohorském sedle v Ramzovském sedle s možností využití sedačkové lanovky na Šerák (1351m), na sedle Skřítek a v Karlově Studánce, kde jezdí kyvadlová autobusová doprava z parkoviště Hvězda k chatě Ovčárna pod Petrovými kameny.

Hřebenová trasa probíhá v nadmořské výšce přes 1300m nad hranicí lesa s porosty horských a alpínských luk. Místy je hřebenovka provázena drobnými skalními útvary, ke kterým se vážou různé pověsti, například o sabatech čarodějnic na Petrových kamenech, nebo o vozkovi, který podkládal pecny chleba pod kola vozu.

Dalším oblíbeným cílem turistů je botanický klenot Hrubého Jeseníku Velká kotlina, kde specifické místní klima umožňuje růst množství vzácné horské květeny, z nichž některé rostliny jsou unikátní. Jeseníky nejsou jen hlavní hřeben, ale i nižší partie v okolí Orlíku, Ucháče u Loučné nad Děsnou s vyhlídkou na Třech kamenech.

Nádherné jsou v době květu i podhorské louky v okolí Branné s možností výletu na skalní město Pasák se zvláštním geologickým utvářením. Zdatnějším turistům lze doporučit výlety do Králického Sněžníku, které odmění nádhernými výhledy na Jeseníky, či peřejemi Prudkého potoku. Na vrcholu je možné se občerstvit z pramene největší moravské řeky Moravy a zároveň shlédnout plastiku Slůněte. Tradičním cílem v Rychlebských horách jsou krasové jeskyně Na Pomezí mezi Lipovou a Vápennou a Vodopády Stříbrného potoka u Nýznerova poblíž Žulové. Unikátem je velmi navštěvované Velké Mechové jezírko na Rejvízu ve Zlatohorské vrchovině, s rozsáhlým rašeliništěm a porosty vzácných rostlin tundrovitého charakteru. Rázovité chaloupky, nejen na Rejvízu a v Horním Údolí, dokumentují sepjetí místních obyvatel s místní krásnou ale drsnou přírodou.